Krásy španělské kuchyně

Španělská kuchyně je ovlivněna stravováním Arabů a Židů. Ti totiž žili na Pyrenejském poloostrově, a to ve středověku. Existují typická jídla pro celou zemi, avšak mezi jednotlivými regiony se vyskytují rozdíly. Pojďme se společně podívat na tajemství a zároveň krásy této kuchyně!

Jako ve Středozemí se tu velmi hojně užívá například olivový olej, jehož je Španělsko největším producentem a i konzumentem na světě. Dále ve velkém v této kuchyni můžete najít: cibule, rajčata, papriky. Základem této kuchyně jsou zeleninové saláty.

Španělsko nepovažuje za důležitou snídani, jako je v jiných zemích. Obědvá se zde až kolem třetí hodiny odpolední. Oběd má několik chodů oproti večeři, která je opravdu lehčí a podává se od desáté do jedenácté hodiny večerní.

Typická španělská jídla:

Jamón serrano – Jedná se o dušenou šunku, která se sušila v horách. Noha zabitého prasete, neboli kýta se nechá několik dní v mořské soli, poté se od ní opláchne a pověsí na místo s vhodnou teplotou a vlhkostí na dozrání. Sušit se může až dva roky.

Paella – Paella je nejslavnější španělské jídlo, které je celé postaveno na základu z rýže. Do pánve s rýží se přidá česnek, papriky či rajčata zároveň s kuřecím masem nebo mořskými plody.

Gazpacho – Jedná se o studenou ale hlavně pořádně hustou polívku z paprik, rajčat, česneku, cibule, citrónu, oleje a strouhanky.

Pescado, mariscos – jsou mořské plody a ryby. Jedí se po celé zemi, kde jsou opravdu hodně oblíbené. Nejlepší jsou samozřejmě přímo na pobřeží.

Churros con chocolate – Jedná se o podlouhlou koblihu, která se smaží ve velké vrstvě oleje a poté se namáčí do hořké čokolády.

Turron – oříšková či mandlová pasta s medem, piniovými oříšky a skořicí.

Tapas – Jsou malé pikantní jednohubky, které se podávají vždy před jídlem, hlavně však večer ke sklence vína. Tapas se jí bez příborů a talířků. Ve španělských barech se dříve dostávaly k pití zdarma, dnes tento zvyk bohužel již mizí.