Asijská kuchyně odkazuje na některou z několika hlavních regionálních kuchyní, včetně oblastí Jihovýchodní Asie, Jižní Asie, Střední Asie, Východní Asie a Středního východu. Mezi základními suroviny patří ve východní a jihovýchodní části kontinentu například rýže, zázvor, česnek, chilli papričky, dezertní víno na vaření (Saho-sing), tamarindová pasta, anýz, sója a tofu. Běžnými metodami vaření jsou smažení, vaření v páře a fritování.
Polévky
Polévky jsou nepostradatelnou součástí asijského jídelníčku. Platí to především pro Čínu, Japonsko a Koreu. Například v Číně a Thajsku se kuřecí polévka podává k snídani!
Ryby a plody moře
V jídelníčku těchto národů mají nezastupitelné místo. Je jich všude dost a zároveň jsou i zdraví prospěšné. Ve woku se upravují různými způsoby – vaří se například v páře, smaží ve vysoké vrstvě oleje či prudce opékají. Japonsko je prosloveno námi známým pokrmem „Sušija- suši“. Tento pokrm patří k typickým japonským specialitám, jehož základem jsou plátky rybího masa.
Maso
V asijské kuchyni se příliš nevyskytuje a nekonzumuje tolik, jako například v západních kulturách. Když už ale, tak se připravuje velmi rozmanitými způsoby – ochucené různým a výrazným kořením nebo marinované. V Malajsii se nejvíce preferuje kuře, které grilují nebo narychlo osmaží. V Číně es drůbeží, jehněčí a hovězí s vepřovým masem ve woku prudce opéká s různými omáčkami, jako je například sójová či ústřičná omáčka.
Mořské řasy
Jsou bohatým zdrojem minerálních látek, jako například vápník, hořčík, železo a jód, a skvělým dodavatelem vitamínů. Díky svému složení čistí krev, působí zásadotvorně a napomáhá k rozpuštění tuků.
Podívejte se na naše 4 nejznámější a nejoblíbenější asijské pokrmy:
Zelené kari, které je hned v závěsu za červeným největším favoritem mezi kari. Pochází z Thajska a má krásnou zelenou barvu. Podává se jako omáčka v kombinaci s kokosovým mlékem, zeleninou, masem a bylinkami. Je lehce ostré. Nejčastěji je servírováno s rýží.
Bun Bo Nam Bo, je čím dál více populárnější pokrm, pocházející z Vietnamu. Dominují mu rýžové nudle, hovězí maso s čerstvými bylinkami a zeleninou. Je servírováno se sladkokyselou zálivkou.
Naší Goreng, pochází z indonéské kuchyně. Je to klasická smažená rýže, která obsahuje rovněž bylinky a koření typické pro tuto oblast. Především se však zde nachází koření sambal oelek, zázvor či koriandr. Rýže je často smažená spolu s mletým masem či krevetami a zeleninou, navrch se podává volské oko.
Gyoza, jsou knedlíčky původem z Číny, které našly svou popularitu i v Japonsku. Můžete tento pokrm najít také pod názvem wonton či dim sum. Jedná se o knedlíčky vařené v páře nebo jsou smažené. Plněné jsou masovými, zeleninovými či kombinovanými směsmi s typickými bylinkami pro Čínu.