7 divů norské kuchyně

Norsko je známé jako největší vývozce ryb na světě. Ryby tak zaujímají v jídelníčku Norů přední příčky. Nejčastěji natrefíte na tresky, slanečky či lososy. Ryby se zde připravují různými způsoby – grilují je, udí, suší, smaží, marinují. Asi nejznámější je zde Fiskesuppe, rybí polévka, která je nepříliš hustá a krémová.

Představíme vám dalších několik základních norských pokrmů, na které při návštěvě Norska určitě narazíte a zároveň si je nesmíte nechat ujít.

Fiskepudding

Jak vám již název napovídá, jedná se o puding. Jeho náplň se skládá z tresky či sumce. Typickým doplňkem pro rybí puding mohou být vařené brambory, strouhaná nebo vařená mrkev, smažená cibulka či krevety.

Pasta med rokt laks

Pasta? Med nebo losos? Co má člověk od tohoto názvu očekávat? Jedná se ale o těstovinový pokrm s omáčkou z cibulí, rybího vývaru, smetany a tenkých proužků lososa či uzeného pstruha. Nebuďte ale překvapeni – norské těstoviny vypadají zcela jinak než jsme zvyklí v Evropě. Například norské Makkaroni nejsou naše typické makarony, nýbrž se jedná o naše česká kolínka.

Raspeballer

Tenhle pokrm potěší ty, co jsou spíše na česká jídla. Jedná se totiž o bramborové knedlíky s ječnou moukou a slaninou. Zajímavostí u tohoto jídla je, že se tyto knedlíky podávají s řepnou kaší a bramborami.

Rakfisk

Jedná se o rybí pokrm, konkrétně ze pstruha či sivena, jehož nasolené maso se nechává tři měsíce (někdy ale klidně i rok) fermentovat, poté se konzumuje zasyrova. Podává se s chlebem či bramborami.

Sursild

Toto jídlo můžete dostat v Norsku hlavně jako předkrm. Jedná se o sleď naložený v octu nebo cibulové, hořčičné či rajčatové omáčce. Podává se spolu s žitným chlebem.

Farikal

Tento pokrm můžeme označit za norské národní jídlo. Jedná se o skopové maso s kostí a dušeným zelím a černým pepřem vařené po dobu několika hodin. Podává se nejčastěji s bramborem. Tradičně se v Norsku konzumuje poslední čtvrtek v září.

Lutefisk

Norská specialita, která je připravována ze sušených tresek nebo solených a sušených pstruhů, které jsou navíc namočeny do louhu a poté ve správnou chvíli zase „vyprány“ ve vodě. Ryba touto přípravou zrosolovatí a jejich povrch připomíná želatinu. Ryba se poté lehce povaří a podává s tradičními norskými přílohami, jako jsou například brambory a hrách, případně s bešamelem. Turisté, kteří na takové jídlo nejsou zvyklí, nemohou tomuto pokrmu přijít na chuť.