Slovinská kuchyně je značně ovlivněna Itálií, Rakouskem či Maďarskem.
V sezóně je velice oblíbená zvěřina a koňské steaky. Dříve se u nich i legálně prodávalo medvědí maso. Místo kuřecího masa na jídelním lístku naleznete krocana nebo husu. Chybět nemohou mořské plody a pstruzi.
I Slovinci jsou milovníci hub. Rádi připravují houbové rizoto. Sbírají i pampelišky, ze kterých následně dělají salát.
Typická slovinská jídla:
Kranjska klobasa – velice známá klobása z Gorenjska je chráněným produktem s certifikovaným receptem. V této klobáse najdete pouze maso nejvyšší kvality.
Žlikrofi – jídlo velice podobné italských raviol. Těstovinové taštičky obsahující cibuli, brambory, mleté maso, slaninu a bylinky.
Ričet – jedná se o jeden z opravdu nejstarších pokrmů Slovinska. Základem jsou vařené ječmenné kroupy a fazole.
Belokranjska pogača – nekvašený chléb o tloušťce 4 až 5 centimetrů, posypaný kmínem a solí.
Potica – jedná se o ořechovou rolku, která se připravuje z různých druhů těsta. Slovinci do tohoto těsta používají více než 70 různých náplní.
Který pokrm vás nejvíce zaujal? Chtěli byste slovinskou kuchyni ochutnat? Napište nám do komentářů!