Maďarsko je známé hojností jídla a kvalitou. Maďarskou kuchyni ovlivnila jak strava pastevců, tak i kuchyně blízkých slovanských zemí, jako je například Rakousko, Německo nebo i Turecko.
Typické maďarské pokrmy jsou z jedné základní potraviny – chleba. Ten je v této zemi natolik oblíbený, že se povídá, že Maďaři by mohli jít „chleba s chlebem“. Další přísloví zní například „jídlo bez chleba není jídlo“.
Dále se zde ve velkém množství konzumuje maso, především hovězí a vepřové, dále v menším množství i kuřecí. Na Balatonu a u jiných jezer jsou populární ryby, nejvíce však balatonský candát – „fogas“.
Nejtypičtější jídla Maďarska:
Gulyás – jedná se o opravdu nejtypičtější maďarský pokrm. Na rozdíl od našeho guláše jde v podstatě o vydatnou polévku z hovězího masa, cibule a brambor.
Pörkölt – pokrm, který je bližší tomu, co nazýváme gulášem my. Nachází se zde jakékoli maso, rajčata, cibule, mletá paprika, česnek.
Halászlé – jedná se o hutnou rybí polévku z několika druhů ryb, se zelenými paprikami, rajčaty a kořeněnou mletou paprikou.
Palacsinta – palačinky, které se podávají s mnoha náplněmi – například s houbami nebo na sladko s ořechy a tvarohem.
Samlói galuska – tradiční dezert obsahující piškotové těsto, čokoládový a vanilkový krém s vlašskými ořechy a rozinky.
Pogácsa – kulaté slané či sladké pečivo z kvasnicového těsta, které se jí pouze teplé.