Historie a různorodost země se projevuje i v její kuchyni. Chorvatská kuchyně se liší od oblasti k oblasti, podobně jako příroda této země. V chorvatské kuchyni najdete rybu mořskou i sladkovodní, různé způsoby přípravy masa i zeleninových pochoutek, charakteristických pro středozemní kuchyni. A překvapivě, chorvatská kuchyně s oblibou používá také sýry, které zde mají důležité místo.
Peka
Jestliže mluvíme o tradičním chorvatském jídle, každého napadne peka. Peka vlastně není jídlo, nýbrž způsob jeho přípravy, a to pokud je řeč především o masu nebo mořských plodech. Nejznámější je chobotnice s bramborem jako přílohou, který vsákne šťávu z již okořeněné chobotnice a získá tak jedinečnou chuť. Peka je vlastně kovový poklop, velká poklice kterou se jídlo přiklopí a takto se dále peče.
Brudet
Toto vynikající dalmatinské jídlo, někde nazývané brudet, jinde brodet, je jako stvořené pro konzumaci během horkých letních dnů. Jídlo se připravuje z nejméně 3 druhů mořských plodů s omáčkou z rajčat, cibule a česneku, bílého vína a polenty jako přílohy.
Viška pogača
O tom, že i chléb je možné jíst jako specialitu, vás přesvědčí obyvatelé ostrova Vis, kteří již desítky let připravují tradiční pogaču – chléb s náplní, složenou z cibule, olivového oleje, rajčat a ančoviček.
Soparnik
Trochu jinou vrstvou pečiva je populární soparnik, který spatřil světlo světa v tehdejší Poljičské republice (dnešní Omiš a okolí) a podává se jako speciálně připravená pita nadívaná špenátem, jarní cibulkou. Servíruje se na velikých dřevěných kulatých deskách a krájí se na malé čtverečky.
Černé rizoto
Restaurace po celém Jadranu, především na ostrovech, mají pravidelně ve své nabídce černé rizoto ze sépie, čerstvě ulovené v některé z blízkých zátok.
Těstoviny s lanýži
Specialita z Istrie, která na první pohled vypadá jako obyčejné těstoviny, vás překvapí svou unikátní chutí. Konkrétně se jedná o ručně vyráběné kousky těsta, které se podávají s býčím masem jedinečného plemene z Istrie, omáčkou z lanýžů a rovněž i s čerstvě nastrouhanými bílými lanýži, které jsou známé jako jedny z největších lanýžů na světě.